Jäsenkorjaus
Suomen ikioma perinnehoito
Jäsenkorjaus on suomalaissyntyinen, tieteellisesti tutkittu, määrämuotoinen, perinteeseen tukeutuva, käsillä tehtävä, kudoksia kunnioittava, kiputilojen sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitomuoto. Koko keholle tehtynä hoito parantaa liikkuvuutta, vaikuttaa lihaksia ja kalvorakenteita rentouttavasti, elvyttäen samalla erilaisten kudosten ja aineenvaihduntajärjestelmien sekä hermojen toimintaa. Jäsenkorjaus voi myös ennaltaehkäistä monia vaivoja, sekä auttaa kuntoutumisessa.
Jäsenkorjauksessa koko keho käydään läpi jalkapohjista kallonrajaan saakka. Lihakset, lihaskalvot, nivelet ja nivelsiteet availlaan liikettä apuna käyttäen. Jäsenkorjaus tehdään aina kipu- ja liikeratoja ylittämättä, mobilisoimalla, ei koskaan manipuloimalla. Hoitoa ei tehdä kokonaan hoitopöydällä maaten, ja asiakas osallistuu liikkeiden tekemiseen jossain määrin. Jäsenkorjauksessa tarkastellaan mm. jalkojen mittaeroa, lantion asentoa, hartialinjaa ja pään asentoa. Pyritään löytämään ja hoitamaan olemassa olevat puolierot, niin jaloista, kuin käsistäkin. Jokainen nivel ja lihas, unohtamatta lihaskalvoja, pyritään tasapainottamaan. Jäsenkorjaus on kehon suostuttelemista normaaliin, luontaiseen olotilaan.
Jäsenkorjauksen etuja ovat mm.
- turvallisuus
- lempeys
- tehokkuus
- sopii kaiken ikäisille
- auttaa kehoa parantumaan
- ohjaa kehoa toimimaan parhaimmalla mahdollisella tavalla
- tukee kehon luonnollisia toimintoja
- ei vaadi säännöllisesti toistuvia hoitokertoja, yksi hoitokerta voi riittää
Jäsenkorjauksen menetelmin on saatu apua monenlaisiin virheasentoihin, niistä johtuviin lihas- ja sidekudosjumeihin, aineenvaihduntahäiriöihin sekä kiputiloihin. Apua on saatu lisäksi esim.
- skolioosin hoidossa
- kasvukipujen hoidossa
- tenniskyynärpään hoidossa
- rannekanavan oireyhtymän hoidossa
- jäätyneen olkapään tai lonkan hoidossa
- iskiaksen ja iskiastyyppisten vaivojen hoidossa
- eri nivelten, nilkan ja polven virheasentojen korjaamisessa
- kantapääkivun ( plantaarifaskiitin, eli ns. luupiikin ) hoitamisessa
- jalkojen erimittaisuuden korjaamisessa
- TOS -oireiden hoidossa
- rakenteellisten virheasentojen aiheuttamassa lapsettomuudessa
- vauvojen ”koliikkikivuissa” ja muissa suoliston häiriötiloissa
- asentohuimauksen, migreenin ja erityyppisten pääkipujen hoidossa
Koska jäsenkorjauksessa pyritään käsittelemään koko keho, ensimmäinen hoitokerta kestää yleensä noin kaksi tuntia. Aina ei kuitenkaan saada kaikkea korjattua yhdellä käynnillä. Seuraavat hoitoajat suunnitellaan tapauksen mukaan. Tällöin saattaa lyhyempikin aika riittää. Jäsenkorjaushoitoa voi käyttää myös ensiavuksi akuuttiin kiputilaan tai lihaksen/nivelen jumiin.
Jäsenkorjauksen historiaa
Jäsenkorjaus on suomalaisten ikioma perinnehoito, jonka juuret ovat syvällä suomalaisessa kansanperinteessä. Alun perin perheissä ja suvuissa kulkenutta hoitomuotoa opetettiin mestari-kisälli-periaatteella perheen ja suvun piirissä. Nykyään jäsenkorjauskoulutusta tarjoavat useat tarkoitukseen perustetut säätiöt ja jäsenkorjausta sadat koulutetut jäsenkorjaajat.
Kalevalainen Jäsenkorjaus on Olavi Mäkelän oppien pohjalta kehitetty mobilisaatiohoito, joka on dokumentoitu ja suojattu kolmivuotiseksi koulutusohjelmaksi Kansanlääkintäseura ry:ssä. Lähipiiristään oppimaansa jäsenkorjaustaitoa kehittämällä Olavi Mäkelä ja Pentti Penttilä loivat perustan eri jäsenkorjauskoulutus suuntauksille. Kalevalainen Jäsenkorjaus on saanut nimensä suuntauksen Grand Old Maniksi kutsutun Olavi Mäkelän mieltymyksistä lukea anatomiaa ja Kalevalaa rinnakkain. Jäsenkorjauksen muita koulutushaaroja ovat Perinteinen Jäsenkorjaus ja Kaustislainen Jäsenkorjaus.
Samoilta seuduilta, samoilta oppi-isiltä ja osittain samoista Leila Kattilakosken kokoamista opetusmateriaaleista, kuin Kalevalainen Jäsenkorjaus, koostuu myös perinteisen jäsenkorjauksen oppihaara. Perinteinen Jäsenkorjaus eriytyi Kalevalaisesta Jäsenkorjauksesta, kun Olavi Mäkelän ja Pentti Penttilän oppilaan, Leila Kattilakosken, Kalevalaista Jäsenkorjausta harjoittavan ja opettavan kouluttajan, 15 oppilasta päätti jatkaa hoito- ja opetustyötä uuden yhdistyksen alla ja Perinteinen Jäsenkorjaus ry syntyi vuonna 2009. Ero liittyy yhdistyksen toimintaan ja tavoitteisiin. Yksi tavoitteista on edistää perinteisen kansanparannuksen tuntemusta ja osaamista Suomessa.
Hoidettavan näkökulmasta Kalevalaisen ja Perinteisen Jäsenkorjauksen eroavaisuudet ovat melko nimelliset. Koska perinteisen jäsenkorjauksen koulutushaarassa hoitajan ergonomiaa hoitotilanteissa otetaan hieman enemmän huomioon, voi perinteisen jäsenkorjaajan hoidettava osallistua omaan hoitoonsa ohjastetun liikkeen muodossa ehkä aavistuksen enemmän, mutta muuten eroavaisuudet eri hoitajien välillä johtuvat ennemmin hoitajan persoonallisesta tyylistä harjoittaa ammattiaan, kuin mistään muusta.
Jäsenkorjausta on tutkittu lääketieteen kannalta 1980-luvulta lähtien, jolloin LT Antti Hernesniemi aloitti yhteistyön Olavi Mäkelän ja Pentti Penttilän kanssa Viislopissa ja Kansanlääkintäkeskuksessa Kaustisella. Kuopion yliopistossa tehtiin silloin pilot -tutkimus Olavi Mäkelän ja Pentti Penttilän antamista hoidoista. Uutta tutkimustyötä tehdään edelleen tänäkin päivänä.
-
Marjo Lehtonen
Vyöhyketerapeutti/Reflexologi, kalevalainen jäsenkorjaaja, urheiluhieroja
050 5115 815
marjokaarina.lehtonen(a)gmail.com