Sanatorio

Olen Kimmo Koskela, puheen, sanojen ja äänteiden parantaviin mahdollisuuksiin sukeltautunut terapeutti ja kouluttaja. Olen työskennellyt yli 30 vuotta erityistä tukea tarvitsevien eri-ikäisten ihmisten parissa Suomessa, Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa. Olen toiminut varhaiskasvattajana, erityispedagogina ja terapeuttina steinerpäiväkodeissa ja -kouluissa, vanhustenhoitajana ja sanataideohjaajana useissa vanhusten hoitoyksiköissä.

Mullistavin kokemukseni ovat olleet ne viisitoista vuotta, jotka elin kansainvälisissä yhteisöissä kehitysvammaisten ja muulla tavoin erityistä huolenpitoa tarvitsevien ystävien kanssa. Yhteinen elämä luomutilalla, taidetyöpajoissa ja talon arjessa seitsemän päivää viikossa muutti suhteeni ihmisenä olemiseen. Kuka meistä oikeastaan on se enemmän apua tarvitseva? Kuka on opettaja, kuka oppilas? Viimeisin tällaisista yhteisöistä oli perustamani yritys, Jukolan taide- ja hoitoyhteisö Ristijärvellä.

 

Yhä uudelleen ja uudelleen olen törmännyt kysymykseen: Mitä on ihmispuhe? Mitä sen puuttuminen, sen hienovaraiset muuntumiset ja esteet kertovat ihmisen kokonaisuudesta? Onko äänteiden takana jotakin "ihmistä suurempaa", jolloin ne voisivat lääkkeen tavoin hoitaa muutakin kuin itse puhetta? Vastauksia kysymyksiini olen löytänyt (90-luvun alkupuolelta asti) hoitavasta puhetaiteesta ja kirofonetiikasta.

 

Kirofonetiikassa yhdistetään kosketus ja puhe. Erityisesti käytetään yksittäisiä äänteitä, vokaaleja ja konsonantteja, jotka hoidettava aistii samanaikaisesti kuulo- ja tuntoaistin avulla selän, käsivarsien tai jalkojen alueella. Hoitomuoto on kehitetty Itävallassa 1970-luvulla. Sen kehittäjän, Alfred Baurin oppilaana olen tuonut kirofonetiikan Suomeen 1992.

 

Kirofonetiikka toimii tasapainottajana ja tukena hyvin monenlaisissa haasteissa: lasten puheenkehityksen ongelmissa ja kehitysviiveissä, keskittymisongelmissa, nuorten elämänkriiseissä. Pelko- ja uniongelmissa, uupumuksessa, kiputiloissa, itsetunto-ongelmissa jne. Yhdistän hoidoissani kirofonetiikkaa ja puheharjoituksia, hoitoon tulijan tarpeen ja tilanteen mukaan, ja häntä kuunnellen.

 

Koulutukseltani olen

  • kirofonetiikan terapeutti ja kouluttaja

  • puhetaiteen ja draaman opettaja

  • hoitopedagogi (steinerpedagoginen erityiskasvattaja)

  • kehitysvammaisten hoitaja

  • tanssi-innostaja® (liike- ja tanssi-improvisaatiot)

 

Tarjoan koulutuksia 

  • Kouluttajana tarjoan yksilöille ja ryhmille liikkeestä ja kehon elävyydestä lähtevää, sana- ja äännetietoisuutta herättelevää puhetaiteen koulutusta. Kurssit räätälöidään yhdessä tilaajan kanssa.

  • Kirofonetiikan alalla olen Suomen ja Viron johtava kouluttaja (vuodesta 2014). Voin räätälöidä mille tahansa kiinnostuneiden ryhmälle kirofonetiikkaan perehdyttävän lyhytkurssin. Ota yhteyttä, suunnitellaan kurssi yhdessä!

 

Olen uusi salolainen. Sanatorio on luomani palvelukokonaisuus. Iloitsen saadessani tarjota sitä Auringonsalossa!

040 574 8515

kimmo.sanatorio(a)gmail.com